2016 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

Savanoriai Ester ir Ivan atsisveikino su biblioteka ir Lietuva

Nuo 2015 m. lapkričio mėn. net 10 mėnesių Šaulių miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje pagal Erasmus+ projektą, kurį kuravo jaunimo savanoriškos veiklos centras „DEINETA”, savanoriavo Ester Ceriani iš Italijos ir Iván Josafat García Martín iš Ispanijos. Rugpjūčio 2 d. savanoriai atsisveikino su biblioteka ir Lietuva bei išvyko į gimtasias šalis. Biblioteka bei jos lankytojai visuomet prisimins šių jaunuolių kūrybingą ir aktyvų darbą.
Savanorystė ugdo naujas kompetencijas.
Savanorystės metu Ivanas Garcia Martin iš Ispanijos susipažino su bibliotekos darbo ypatumais, bendravo su vietos gyventojais ir moksleiviais, neįgaliųjų organizacijų atstovais, dalyvavo ir pats organizavo renginius ir edukacinius užsiėmimus. Savanoris Ivanas daug padėjo tvarkant ir skaitmeninant bibliotekos kraštotyrinį fondą, mokant moksleivius naudotis komiksų kūrimo programomis, dažnai konsultuodavo lankytojus prie kompiuterių. Visų užsiėmimų metu savanoris ir jį supanti aplinka bendravo anglų kalba, taip gerindami užsienio kalbos žinias. Tai motyvavo pažinti vieni kitų šalį, kultūrą, papročius, kulinariją. Savanoris Ivan, organizuodamas ispanų kalbos kursus, vis labiau ugdė savo organizacinius sugebėjimus, mokėsi planuoti užsiėmimų laiką, visada buvo punktualus. Išryškėjo puikios savybės komunikuojant su įvairaus amžiaus skaitytojų grupėmis.
Savanorė iš Italijos Estera Ceriani susipažino su bibliotekos struktūra, fondu, skaitytojams teikiamomis paslaugomis ir prisidėjo prie jų gerinimo ir išplėtimo. Ji savo šalyje dažnai lankydavosi bibliotekose ir suteikė daug informacijos apie Italijos bibliotekas. Dalyvaudama bibliotekos veiklose, organizuodama renginius ir juose dalyvaudama, bendraudama su bibliotekos lankytojais ir darbuotojais, savanorė įgijo naujų ir patobulino jau turimas kompetencijas – kalbėjimas anglų kalba, iniciatyvumas, socialiniai ir bendravimo gebėjimai. Viso savanoriavimo metu vyko abipusiai naudingi kultūriniai mainai, susipažinta su abiejų tautų (italų ir lietuvių) kalba, tradicijomis, papročiais. Ester noriai įsitraukė į Rėkyvos filiale vykdytą projektą „Judėkime, pažinkime, bendraukime“, organizavo įvairius sveikos mitybos, sporto ir kūrybos užsiėmimus vaikams. Taip pat aktyviai dirbo Komiksų centre, prisidėjo kuriant bibliotekos skrajutes, informacinės medžiagos vizualizavimą renginiams. Mergina noriai supažindino bibliotekos lankytojus su italų kalbą, su vaikais gamino itališkus patiekalus, mokėsi italų gestų bei kultūrinių skirtumų.

Savanorystės poveikis bibliotekai.
Dėka savanorių, biblioteka tapo žinoma kaip vieta, kurioje galima sutikti jaunų žmonių iš įvairių šalių, kalbėti įvairiomis kalbomis. Bibliotekos veiklos tapo įvairesnės, prasiplėtė veiklos ribos – su savanoriais vykta į skaitymo skatinimo renginius už bibliotekos ribų į ikimokyklines įstaigas, lankytasi mokyklose. Bibliotekos paslaugos tapo mobilios ir prieinamos platesniam miesto gyventojų ratui. Pakilo įstaigos veiklos kokybė. Suteikta galimybė pažinti kitas šalis, kultūras, pabendrauti su kitos kultūros žmonėmis, susipažinti su jų patirtimi, patobulinta komunikacija užsienio kalba.

Atsisveikinimo žodžiai ir dovanos.
Paskutinėmis savanoriavimo dienomis savanoriai Ester ir Ivan surengė itin jautrią ir gražią atsisveikinimo popietę, kurios metu gražius žodžius tarė Lieporių, Rėkyvos, „Šaltinėlio“, „Spindulio“ filialų ir Vaikų literatūros skyriaus darbuotojai. Savanoriai buvo apdovanoti Lietuvą ir draugystę priminsiančiomis dovanėlėmis. Savo ruoštu jaunuoliai vaišino gardžiais itališkais ir ispaniškais užkandžiais. Bibliotekos darbuotojai Ester ir Ivan linkėjo sėkmės, svajonių išsipildymo, gyvenimiškos laimės ir įkvepiančių akimirkų. Savanoriai buvo dėkingi už gražų laiką, smagias dienas. Jaunuoliai pasidžiaugė, jog turėjo tarsi didelę ir šiltą šeimą, tikino, kad būtinai dar sugrįš į Lietuvą ne kartą.


Agnė Kemzūraitė
Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos
specialistė kultūrinei-edukacinei veiklai


                                                 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą